Sisteme supraveghere video

supraveghere video cctvDintre toate sistemele tehnice de securitate, sistemele de supraveghere video ofera cele mai spectaculoase rezultate. Au o eficienta ridicata in identificarea problemelor fie ca sunt destinate supravegherii spatiilor publice (holuri, culoare de acces, parcari) fie a angajatilor sau a proceselor cu grad ridicat de pericol.

Un sistem de supraveghere video bine configurat si instalat poate asigura identificarea persoanelor suspecte, a actiunilor intreprinse de acestea si, la nevoie, imaginile respective pot deveni probe importante pentru organele de ancheta.


 

Parti componente ale unui sistem de supraveghere video

Inregistratorul video digital (DVR) 

Este echipamentul la care se conecteaza toate camerele video dintr-un sistem, care asigura inregistrarea imaginilor pe hard discuri, reda imaginile in timp real pe unul sau mai multe monitoare (in functie de tipul DVR-ului) si poate monitoriza anumite tipuri de evenimente (de exemplu detectia de miscare).

Inregistratoarele video digitale pot fi de mai multe tipuri: inregistratoare video stand alone (care au sistem de operare incorporat si functioneaza independent de alte echipamente), placi de achizitie (care sunt conectate la un calculator si depind foarte mult de configuratia acestuia – memorie, placa grafica, capacitate hard disc, stabilitatea sistemului de operare, etc), inregistratoare video hibride – HDVR (la care se pot conecta atat camere video normale cat si camere video IP) si network video recorder – NVR (la care se pot conecta doar camere IP). Cum dezvoltarea de software a avut parte de mai multa atentie in ultima perioada fata de alte domenii, aplicatiile care pot fi intreprinse de DVR-uri evolueaza in aceeasi masura.

Inregistratoarele video digitale (DVR) stand alone functioneaza independent de platformele PC, evitand riscul pierderilor de imagini cauzate de sistemele de operare instalate pe acestea. DVR-urile pot avea 4, 8, 9, 16 sau 32 de canale video la care nu se pot conecta camere video IP.

Camerele video 

Sunt echipamentele din teren care preiau imaginile si le transmit catre inregistrator. Fie casupraveghere video sunt IP sau analogice, majoritatea camerelor video au integrate functii care imbunatatesc claritatea imaginilor. De exemplu: AWB – automatic white balance (balansul automat de alb), BLC – backlight compensation (compensarea luminii), Day & night (o functie a camerelor video color care transforma imaginile din color in alb negru in conditii de iluminare slaba), sensibilitate (abilitatea camerei de a capta o imagine in conditii date de iluminat), rezolutie (numarul maxim de elemente individuale de imagine care pot fi distinse intr-o linie de scanare. Rezolutia unei camere video este exprimata de obicei in linii TV) etc.

Camerele video pot fi echipate cu lentile de diverse dimensiuni si constructii astfel incat sa capteze exact scenele dorite din spatiile aflate sub supraveghere. Camerele video “speed dome” (sau PTZ de la Pan/Tilt/Zoom) sunt camere video cu zoom/transfocator motorizat care pot supraveghea cu succes parcari sau alte perimetre intinse ca suprafata. Avantajul lor il confera lentila/obiectivul cu zoom/transfocator optic mare (de obicei intre 10 si 32x), cu ajutorul careia se poate mari si micsora imaginea din zonele alese de utilizator.

Camerele “speed dome” sunt echipate cu un dispozitiv motorizat care modifica pozitia camerei/ sau a lentilei/obiectivului pe doua directii de miscare, in plan vertical si in plan orizontal. Acest dispozitiv se mai numeste in termeni tehnici si dispozitiv “Pan/Tilt”.

Lentilele/obiectivele sunt echipamente optice care se monteaza sau sunt deja montate pe camerele video. Lentilele/obiectivele pot fi fixe, varifocale, cu iris/diafragma manual(a) sau automat(a) etc.

Alegerea lentilelor/obiectivelor pentru camerele video este unul dintre cele mai importante aspecte care trebuie luat in considerare in momentul in care se proiecteaza sistemul de supraveghere video.