fbpx
zap January 19, 2022 0 Comments

În timp ce încercați să vă perfecționați toate strategiile în noua goană după monede digitale, e bine să vă asigurați că, simultan, sunteți pregătit să recunoașteți ușor diferitele scheme asociate, care au ca scop furtul valorilor dvs. digitale.

Criptomonedele sunt acum pe buzele tuturor. Monede digitale precum Bitcoin, Monero, Ethereum și Dogecoin au luat cu asalt internetul. Valoarea lor în aparentă continuă creștere promite investitorilor câștiguri rapide (cel puțin până la momentul în care prețurile monedelor  digitale va scădea). Iar „averile” care ar putea rezulta din tranzacțiile cu monede virtuale amintesc de cele care au fost vizate în goana după aur din anii 1800. Sau cel puțin asta te vor face să crezi multe persoane din jurul tău, inclusiv o listă lungă de escroci.

În realitate, dacă sunteți interesat de criptomonede în ziua de azi, vă expuneți foarte probabil unui risc major de fraudă. Acesta este noul Vest Sălbatic – o lume fără legi, nereglementată, în care infractorii cibernetici dețin deseori puterea. Dar regulile normale pentru prevenirea fraudei se aplică și aici. Tot ceea ce citiți online ar trebui analizat cu atenție și verificat. Alegeți să nu credeți toată campania publicitară din jurul acestui subiect și veți avea șanse mari să rămâneți în siguranță.

De ce sunt în creștere înșelătoriile cu criptomonede?

Escrocii sunt maeștri în utilizarea evenimentelor actuale și a tendințelor în vogă pentru a-și păcăli victimele. Și nu este nimic mai în spiritul epocii decât criptomoneda. Poveștile media și postările de pe rețelele sociale sunt parțial de vină, creând o buclă de feedback care nu face decât să amplifice isteria asupra monedelor virtuale. Rezultatul? Între octombrie 2020 și mai 2021, americanii au pierdut aproximativ 80 de milioane de dolari (71 de milioane de euro) din cauza a mii de escrocherii legate de criptomonede, potrivit FTC. În Marea Britanie, cifra este și mai mare: poliția susține că victimele au pierdut peste 146 de milioane de lire sterline (172 de milioane de euro) în primele nouă luni ale anului 2021.

De ce sunt în creștere înșelătoriile? Pentru că:

 • Există puține norme care reglementează piața criptomonedei pentru investitori, față de regulile pentru piața de valori tradițională
 • Interesul uriaș al mass-media pentru acest subiect perpetuează acțiunile de tip phishing și escrocheriile
 • Creșterea valorii criptomonedelor atrage compulsiv consumatorii care visează să se îmbogățească rapid
 • Rețelele sociale ajută la amplificarea freneziei, reală sau fictivă
 • Se folosește, de asemenea, momeala de a mina monede pentru bani, metodă la care recurg adesea atacurile de tip phising

Care sunt cele mai frecvente escrocherii cu criptomonede?

Dacă aveți bani virtuali stocați în siguranță într-o casă de schimb de criptomonede, este posibil ca depozitele să fie expuse riscului atacurilor hackerilor. În numeroase ocazii, actorii amenințărilor au reușit să extragă fonduri din aceste afaceri, uneori sumele ajungând la sute de milioane. Cu toate acestea, companiile afectate promit, de regulă, recompensarea clienților fără vină. Din păcate, nu există astfel de asigurări pentru victimele fraudelor de criptomonede. Odată atrași într-o astfel de înșelătorie, s-ar putea să fiți buni de plată pentru sume mari.

Merită să înțelegeți cum arată aceste escrocherii. Iată câteva exemple dintre cele mai comune:

Scheme Ponzi

Acesta este un tip de înșelătorie de investiții în care victimele sunt păcălite să plaseze bani într-o companie inexistentă sau într-o „schemă de îmbogățire rapidă”, care, de fapt, nu face altceva decât să umple buzunarele fraudatorilor. Criptomonedele sunt ideale în acest sens, deoarece fraudatorii inventează mereu tehnologii noi, nespecificate, „de top”, pentru a atrage investitori și pentru a genera profituri virtuale mai mari. Falsificarea datelor este cu atât mai ușoară atunci când moneda este oricum virtuală.

Retrage bani și depozitează

Escrocii încurajează investitorii să cumpere acțiuni la companii de criptomonede mai puțin cunoscute, pe baza unor informații false. Ulterior, prețul acțiunilor crește, iar fraudatorul își vinde propriile acțiuni, obținând un profit ordonat și lăsând victimele cu stocuri cu valoare compromisă.

Asocieri false de imagine cu diverse celebrități

Escrocii deturnează conturi ale rețelelor sociale ale celebrităților sau creează unele false și încurajează adepții să investească în scheme false precum cele de mai sus. Într-unul dintre cazurile mediatizate, s-au pierdut aproximativ 2 milioane de dolari din cauza escrocilor care au folosit numele lui Elon Musk pentru o adresă Bitcoin pentru a face trucul mai veridic și legitim. 

Case de schimb false

Escrocii trimit e-mailuri sau postează mesaje pe rețelele sociale care promit acces la numerar stocat virtual în anumite case de schimb de criptomonede. Șiretlicul folosit este că utilizatorul trebuie să plătească mai întâi o mică taxă. Respectiva casă de schimb nu există și banii lor sunt pierduți pentru totdeauna.

Aplicații false

Infractorii cibernetici falsifică aplicațiile de criptomonede legitime și le încarcă în magazinele de aplicații. Dacă instalați o astfel de aplicație replică, aceasta ar putea să vă fure detaliile personale și financiare sau, prin folosirea acesteia, puteți să vă infectați dispozitivul cu malware. Alte aplicații pot păcăli utilizatorii să plătească pentru servicii inexistente sau pot să încerce să fure datele de conectare pentru portofelul cu criptomonede.

Comunicate de presă false

Uneori, escrocii reușesc chiar să păcălească jurnaliștii, repostând informații false. Există două astfel de cazuri, când site-uri de știri legitime au publicat știri despre retaileri de renume care se pregătesc să accepte plăți cu anumite criptomonede. Comunicatele de presă false pe care s-au bazat aceste știri făceau parte din schemele de tip „retrage bani și depozitează”, menite să crească valoarea acțiunilor fraudatorilor în monedele menționate.

Phishing/impersonări 

Phishing-ul este unul dintre cele mai populare moduri în care acționează infractorii. E-mailurile, textele și mesajele din rețelele sociale sunt falsificate pentru a apărea ca și cum ar fi trimise dintr-o sursă legitimă, de încredere. Uneori, acea „sursă” – de exemplu, un furnizor de card de credit, o bancă sau un oficial guvernamental – solicită plata pentru un anumit serviciu în criptomonede, cu un termen limită strâns. Metoda aplicată este de a grăbi victima, de a o forța să acționeze fără aibă timp să analizeze informațiile. 

Cum poți evita să fii păcălit 

Cea mai bună armă pentru a lupta împotriva fraudei este suspiciunea. Din păcate, trăim într-o epocă în care nu tot ce citim online este adevărat. Și o mare parte din informații sunt create în mod explicit pentru a ne păcăli și a ne face rău. Având în vedere acest lucru, aplicați următoarele măsuri pentru a nu fi înșelat:

 • Nu furnizați niciodată detaliile dvs. personale unei entități care intră în contact nesolicitat cu dvs., prin e-mail, text, rețele sociale etc. Poate chiar să pară a fi un mesaj care provine de la unul din prietenii dvs., dar în realitate ar putea fi un hacker care le-a deturnat e-mailul sau contul de socializare. Verificați autenticitatea mesajelor, printr-o altă metodă de contact.
 • Dacă ceva este prea frumos pentru a fi adevărat, de obicei așa și este. Tratați orice schemă de investiții cu o doză de suspiciune.
 • Activați autentificarea cu doi factori pentru orice cont de criptomonede pe care îl aveți.
 • Respingeți orice „oportunitate” de investiție care necesită o plată în avans.
 • Nu utilizați niciodată magazine de aplicații (app) neoficiale.
 • Utilizați software anti-malware de la un furnizor de renume pe computerul dvs. și pe dispozitivele mobile.

Este posibil ca lumea să fie înnebunită după fenomenul „criptomonede”. Dar acesta nu este un motiv să urmați acest trend. Păstrați-vă calmul și nu cădeți pradă promovării agresive.

Sursa:https://blog.eset.ro/cybersecurity/escrocherii-cu-criptomonede-ce-trebuie-sa-stiti-despre-acestea-si-cum-sa-va-protejati/