fbpx
zap April 26, 2022 0 Comments

1. Ce reprezinta un sistem de supraveghere CCTV?

CCTV înseamnă televiziune cu circuit închis și este cunoscută sub denumirea de supraveghere video.

„Circuit închis” înseamnă că emisiunile sunt de obicei transmise la un număr limitat (închis) de monitoare, spre deosebire de televizorul „obișnuit”, care este difuzat publicului larg. Rețelele CCTV sunt utilizate în mod obișnuit pentru a detecta și a descuraja activitățile criminale și pentru a înregistra infracțiunile de trafic, dar au alte utilizări.

Tehnologia CCTV a fost dezvoltată, pentru prima dată, în 1942 de către oamenii de știință germani pentru a monitoriza lansarea rachetelor V2. Ulterior, a fost folosit de oamenii de știință americani în timpul testării bombei atomice.

2. Aplicații CCTV

Managementul criminalității

Supravegherea CCTV poate descuraja potențialii criminali. Când are loc o infracțiune, înregistrările video pot ajuta autoritățile legii să investigheze și ulterior să furnizeze dovezi pentru urmărirea penală într-o instanță de drept. Senzorii audio, termici și alte tipuri de senzori utilizați in parelel cu un sistem CCTV, pot alerta oficialii cu privire la evenimente care nu sunt obișnuite, de exemplu, un incendiu sau focuri de armă într-o anumită locație. Pentru întreprinderi, camerele CCTV pot detecta și monitoriza activitățile infracționale interne. Închisorile pot folosi supravegherea video pentru a împiedica dronele să livreze droguri și alte produse de contrabandă prizonierilor. Camerele de securitate pot monitoriza zonele care nu sunt ușor accesibile, de exemplu acoperișurile.

Gestionarea dezastrelor

Folosind camere CCTV, serviciile de urgență și echipele de salvare sunt capabile să evalueze și să monitorizeze evenimentele în timp real pentru a transmite situația curentă către echipele de gestionare a dezastrelor, de exemplu din interiorul unei clădiri în flăcări, dintr-o peșteră etc.

Monitorizarea urbană și comunitară a străzilor

Camerele de la semafoare și din alte părți ale orașelor monitorizează oamenii pentru a colecta statistici referitoare la traficul de zi cu zi, precum și înregistrări probatorii pentru viteză. Unele noduri senzoriale includ camere de securitate care analizează imaginile pe care le înregistrează, dar, pentru a proteja confidențialitatea persoanelor, nu transmit sau stochează aceste imagini. În principal, un număr limitat sunt stocate pentru a fi utilizate de către specialisți in domeniu pentru a dezvolta un software ce permite vizionarea acestora direct de pe calculator.

Monitorizare și diagnostic medical

Există aproximativ 43 de mușchi faciali care exprimă gândurile și sentimentele oamenilor. Un software inteligent este capabil sa identifice aceste expresii, cum ar fi cele care exprimă durerea sau anxietatea. Camerele CCTV pot monitoriza, de asemenea, pacienții – de exemplu, copiii sau persoanele în vârstă – pentru a identifica potențiale urgențe de natură medicală, de exemplu un accident vascular cerebral sau un atac de epilepsie sau astm.

Cercetare comportamentală

CCTV-ul folosit pentru cercetarea sinuciderii a descoperit că 83% dintre oamenii care încercau să se arunce în fața unui tren au manifestat comportamente specifice. Acestea au fost analizate ulterior din filmările CCTV și sunt acum folosite pentru a alerta observatorii monitorului despre potențiale sinucideri. Rețelele de supraveghere sunt, de asemenea, folosite de cercetători pentru a înregistra activitățile mulțimii în locuri publice și pentru a preveni comportamentele antisociale. De exemplu, camerele de luat vederi au fost folosite în școli pentru securitate și pentru a înregistra pe video incidente de agresiune sau de joacă.

Supravegherea din spațiile comerciale

Informațiile colectate din supravegherile video ale clienților în diferiite spații comerciale, sunt utilizate pentru a analiza felul în care se fac cumpăraturile și pentru a permite o strategie îmbunătățită, de exemplu, cum fac oamenii cumpărături, care sunt raioanele cele mai tranzitate, cât de vigilenti ar fi in eventualitatea unei alarme in cadrul magazinul respectiv. Hărțile termice pot indica perioadele de timp cand in magazine se atinge atat cel mai mare cat si cel mai mic numar de clienți, ajutând astfel aceste spații să identifice orele de vârf pentru cumparaturi si cerințele de personal aferente acestor perioade.

3. Cum funcționează un sistem CCTV?

Sistemele analogice și digitale funcționează unele fața de celelalte, dar rețelele CCTV moderne utilizează software de conversie și hardware pentru a converti analog în digital. Acest process mai poarta numele de retrofitting.

Un sistem CCTV tradițional cuprinde:

 • Una sau mai multe camere (analogice sau digitale), fiecare cu un obiectiv echipat cu un senzor de imagine
 • Un reportofon – fie un video recorder standard pentru sisteme analogice, fie un Direct Video Recorder (DVR) sau Network Video Recorder (NVR) pentru sisteme digitale
 • Cabluri – fie RJ45 pentru digital, fie coaxial pentru analogic
 • Unul sau mai multe monitoare către care sunt transmise imaginile
 1. O cameră înregistrează imagini prin obiectiv folosind senzori de imagine.
 2. Aceste imagini (și adesea și audio) sunt transmise la reportofon sau pe bandă, fie fără fir, fie prin cablu. Înregistratoarele pot utiliza software analitic și alte tehnologii inteligente pentru a scana datele și a trimite alerte automate fie oamenilor, fie altor sisteme și dispozitive. Acest software de management video (VMS) înregistrează, stochează și analizează fluxurile video. Software-ul este adesea de auto-învățare, folosind algoritmi de învățare automată (ML) care utilizează funcționalități precum detectarea mișcării, recunoașterea feței, numărarea persoanelor etc.
 3. Monitorul(ele) pot fi monitorizat(e) pasiv (prin software) sau activ (de către oameni). Rețelele CCTV pot și ar trebui să fie ele însele monitorizate.

4. Tipuri de sisteme CCTV

 • Analogic – Utilizați conectori Bayonet Neill-Concelman (BNC) pe cablurile coaxiale pentru a transmite semnale video continue. Au o rezoluție relativ scăzută, dar ieftine și eficiente. Există mai multe periferice într-un sistem analog, de ex. cablurile coaxiale standard nu transmit de obicei audio. Semnalele analogice pot fi digitizate, ceea ce face mai rentabilă trecerea la digital chiar și cu echipamente mai vechi. Imaginile necesită un card de captură video și pot fi stocate pe un computer sau pe casetofon. Un pas înainte, HD analogic permite o rezoluție crescută față de sistemele tradiționale (1080 pixeli) și este compatibil cu camerele analogice și BNC.
 • Digital – Digitalizați semnalele la nivelul camerei. Aceste sisteme nu necesită o placă de captură video, deoarece imaginile sunt stocate direct pe un computer, dar necesită o cantitate (relativ) mare de spațiu pentru a stoca înregistrările, deci sunt de obicei puternic comprimate.
 • Rețea sau IP – Folosite cu camere analogice sau digitale, aceste sisteme utilizează un server video pentru a transmite imagini pe internet. Avantajele sunt posibilitatea WiFi și audio, Inteligența artificială distribuită (DAI) pentru analiza imaginilor, accesul de la distanță, Power Over Ethernet (POE) și o rezoluție mai bună. În plus, camerele IP au capacitatea de a conține mai multe camere într-una singură, care poate acoperi un unghi larg care, în mod normal, poate necesita mai multe camere sau sisteme de camere pentru a acoperi.

Toate cele trei opțiuni sunt încă utilizate în mod egal, cu o mare tendință către sistemele de camere IP și camerele video digitale.

5. Termeni cheie de tehnologie CCTV

Codificatoare video

Encoderele video permit migrarea sistemelor CCTV analogice la unele sisteme de rețea, permițând utilizatorilor să profite de hardware-ul mai ieftin și de caracteristicile moderne. Software-ul permite o conexiune prin cablu și apoi digitalizează semnalele video, trimițându-le la un sistem bazat pe IP cu fir sau wireless.

Senzori de imagine

Camerele utilizează diferite tipuri de senzori de imagine, care transformă lumina în semnale electronice. Un senzor cuprinde mai multe fotodiode sau pixeli, care înregistrează cantitatea de lumină expusă și o transformă în electroni. Cele două formate cele mai populare sunt CMOS (complementary metal oxide semiconductor) și CCD (charged coupled device).

 • CMOS – acestea sunt mai rentabile decât senzorii CCD. Senzorii CMOS de o rezoluție (care utilizează milioane de pixeli) pot rivaliza chiar și cu calitatea senzorilor CCD.
 • CCD – acestea sunt mai costisitoare cu un consum mai mare de energie. Scanerele CCD sunt, în general, cea mai bună opțiune pentru condiții de lumină slabă (au sensibilitate mai mare la lumină) și sunt mai silențioase decât CMOS. (În timp ce semnalul în sine este analogic, acesta este convertit pentru transmisie de către un convertor analog-digital, care transformă valorile pixelilor în valori numerice.)

Scanarea imaginii

Pentru camerele digitale CCTV, senzorii CCD folosesc, în general, o metodă de scanare intercalată (expunere instantanee), în timp ce CMOS și CCD pot utiliza fie scanare progresivă, fie intercalată. Camerele analogice folosesc doar scanarea intercalată.

 • Interlaced (popular pentru aplicațiile CCD) – Această tehnică implică transmiterea TVL-urilor pare și impare (l reprezintă linii) dintr-o imagine. Camerele cu mai mult de 400 de linii oferă o rezoluție bună, iar mai mult de 700 de linii sunt considerate de înaltă rezoluție. Aceste transmisii sunt reîmprospătate în mod repetat, reducând lățimea de bandă și păcălind creierul uman să creadă că văd o singură imagine completă. Asta atâta timp cât o înregistrare intercalată este vizualizată pe un monitor intercalat; pe un monitor cu scanare progresivă, o imagine intercalată poate părea denivelată. Software-ul video modern va dezintercala mai întâi scanările intercalate pentru a le converti în scanări progresive care pot fi vizualizate pe monitoare analogice și progresive.
 • Progresiv (popular pentru aplicațiile CMOS) – Această metodă nu împarte imaginea în câmpuri (linii impare și pare). În schimb, imaginea este scanată și fiecare linie (câmp) este expusă secvenţial pe un monitor.

Recordere

DVR-urile sunt parte a sistemului CCTV care se conectează la diferite componente interne, nu la rețele externe. DVR-urile sunt utilizate în general cu camere analogice. Într-un sistem DVR, fiecare cameră trebuie să fie conectată direct la dispozitivul de înregistrare.

In timp ce sistemele DVR proceseaza ele insele imaginile, sistemele NVR codifica si proceseaza date la nivelul camerei, pe care ulterior le transmit catre dispozitivul de captare a imaginii , care, la randul sau, este folosit pentru stocare si monitorizare de la distanta. Sistemele NVR folosesc de obicei camere IP. Într-un sistem NVR, fiecare cameră IP se conectează la aceeași rețea.

6. Avantaje și dezavantaje ale rețelei CCTV

Avantaje – Activeaza monitorizarea de la distanță, nu necesită cablare de rețea, extrem de mobil și permite automatizarea proceselor de supraveghere

Contra – Poate fi costisitor de cumpărat din cutie, implică o curbă de învățare mai mare și sunt expuși riscului de hackeri

7. Avantaje și dezavantaje CCTV analogice

Avantaje – Instalare mai ieftină și mai ușoară decât CCTV în rețea, cu mai mult suport pentru furnizori disponibil

Contra – Rezoluție mai mică, este necesară mai multă cablare și nu facilitează criptarea datelor

8. Critici CCTV

Unele studii au arătat că supravegherea activă în orice sistem CCTV este îngreunată de configurațiile ineficiente ale sistemului, înregistrările video de proastă calitate, echipamentele defecte sau vechi, comunicarea inadecvată între părțile interesate, politicile de management ineficiente, configurarea ineficientă a locului de muncă (de exemplu, lipsa spațiului), zgomotul de fond ( tipice în mediile de securitate), vreme nefavorabilă și lipsa de familiarizare a operatorilor cu anumite zone pe care le observă.

Principala critică la adresa CCTV este potențialul său de a interveni în intimitatea persoanelor, angajații (sau clienții) simțind că Big Brother ii urmăresc și potențialele încălcări ale confidențialității. Multe dintre aceste probleme pot fi atenuate de software-ul de monitorizare a rețelei precum PRTG.

9. Viitorul CCTV

Potrivit lui Wesley G. Skogan, în viitor, alte tehnologii digitale vor completa CCTV pentru a crea simultan un proces de supraveghere mai autonom și mai proactiv. Aceste tehnologii includ recunoașterea facială, camere conectate, hardware inteligent, cititoare de plăcuțe de înmatriculare, drone, camere ale poliției și IoT. Aceste tehnologii vor crește supravegherea pasivă, capacitatea sistemelor, mai degrabă decât a oamenilor, de a genera alerte. Supravegherea în masă și o prezență mai mare a camerelor de securitate, așa cum vedem deja în China, s-ar putea răspândi în alte țări.

10. Monitorizarea rețelelor CCTV

Una dintre tendințele cu cea mai rapidă creștere în securitatea CCTV, software-ul de monitorizare a rețelei asigură ca sistemele CCTV să rămână în funcțiune și să ofere monitorizare 24/7 a unei zone și notificări fiabile. Sistemele de monitorizare pot alerta personalul atunci când există o întrerupere a curentului (și pot trece automat la o sursă de alimentare de rezervă), pot verifica în mod constant activități neobișnuite în rețea și pot fi configurate pentru diferite tipuri de utilizare, riscuri și cerințe (de exemplu, medicale sau de vânzare cu amănuntul) .

Monitorizarea profesională a acestor rețele este esențială pentru a asigura conformitatea cu reglementările internaționale de confidențialitate și securitate, pentru a proteja datele personale și pentru a procesa eficient cantități mari de date de imagine.

Sursa: https://www.paessler.com/it-explained/cctv