fbpx
zap January 21, 2021 0 Comments

Ca sa eviti situatiile de genul acesta si sa te asiguri ca tranzactiile in valuta pe care le faci cu partenerii tai de afaceri externi sunt sigure, ar trebui sa acorzi mai multa atentie la cateva lucruri:

🖱️ Actualizeaza-ti datele

Cu ce te ajuta asta? Putem sa te contactam rapid daca observam o activitate suspecta in contul tau. Poti sa le actualizezi online aici sau intr-o unitate BT. 

✉️ Fii atent la adresele de mail 

Asta chiar e o practica des intalnita. Practic se cloneaza adresele de mail ale furnizorilor si se modifica/adauga/elimina anumite caractere din mail, fiind foarte asemanatoare. Ceva de genul: @office.com vs @office.ro sau @office.ro vs @office_ro

🧾 Verifica mesajele legate de plati

Verifica cu atentie mesajele dintre firma ta si furnizorii externi, in special cele legate de plati. Extra atentie la mailuri prin care ti se spune sa faci plata intr-un cont nou. Contul respectiv s-ar putea sa fie cel prin care se face frauda.

🔎 Verifica IBAN-ul furnizorului

Cand faci plati in valuta, verifica inca o data IBAN-ul furnizorului in baza ta de date. Un cont suspect poate sa aiba IBAN-ul din alta tara decat cea a partenerului tau de afaceri.

📞 Solicita confirmarea platii

E important sa nu ceri confirmarea platii prin Reply la mailul cu factura, ca sa nu risti clonarea adresei de mail. Cel mai sigur e sa contactezi telefonic furnizorul. Iar dupa ce primesti confirmarea platii, solicita de la furnizor si confirmarea incasarii. Asa te asiguri ca totul e in regula.

Cel mai important insa, daca observi ca plata a fost facuta intr-un cont gresit, anunta in cel mai scurt timp posibil. Poti suna pe unul din numerele din Call-Center: 0264 308028 //*8028

Sursa: https://www.bancatransilvania.ro/blog/educatie-financiara/daca-un-mail-ti-se-pare-suspect-poate-chiar-e/