fbpx
  • Home
  • Este recuperarea în caz de dezastru o investiție bună în afaceri?
zap May 3, 2022 0 Comments

Perioada de nefuncționare forțată este o amenințare comună și adesea costisitoare pentru companii, indiferent dacă o organizație este victima unui atac cibernetic, a unui dezastru natural sau chiar a unei erori umane. Planificarea avansată și cheltuielile în avans pentru a atenua potențialele dezastre vă vor salva compania pe termen lung. Investiția timpurie în soluții de recuperare în caz de dezastru (DR) va permite continuitatea afacerii, va evita o mulțime de stres inutil și va salva orice organizație de costurile de recuperare potențial devastatoare.

Ce este recuperarea în caz de dezastru?

O definiție este aceea că recuperarea în caz de dezastru este o zonă de planificare a securității care va proteja o organizație de efectele unor evenimente negative semnificative. DR permite unei organizații să mențină sau să reia rapid funcțiile esențiale în urma oricărui tip de dezastru.

Aceasta înseamnă că implementarea DR necesită o abordare diferită pentru fiecare organizație, deoarece fiecare are propriile funcții critice pentru misiune. De obicei, unele funcții critice rulează sau se bazează pe infrastructura IT. Prin urmare, este bine să privim DR în contextul acestei infrastructuri; cu toate acestea, ar trebui să facă parte din planificarea continuității afacerii în ansamblu.

Întrebări importante de adresat atunci când planificați și proiectați o infrastructură de găzduire esențială:

  • Cât timp pot fi indisponibile funcțiile critice pentru misiune (RTO)?
  • Câte date pot fi pierdute? Aceasta înseamnă durata de timp pentru care datele nu pot fi recuperate (RPO). De exemplu, dacă datele sunt copiate zilnic în siguranță, atunci un dezastru poate cauza doar o zi de pierdere a datelor.
  • Câți bani va costa organizația (pe oră) atunci când serviciile esențiale pentru misiune nu sunt disponibile?

Măsurile DR includ prevenirea, detectarea și corectarea.

Recuperare în caz de dezastru pentru defecțiuni comune

Cele mai multe servicii de găzduire includ recuperarea în caz de dezastru pentru cele mai frecvente defecțiuni, cum ar fi defecțiunea unui disc fizic, server, comutator de rețea, conexiune uplink la rețea sau alimentare. Acest lucru este denumit înaltă disponibilitate (HA).

O configurare redundantă rezolvă defecțiunile astfel încât, dacă un element eșuează, o altă piesă de infrastructură preia controlul. Dispozitivele și cablarea redundante de rețea, alimentarea multiplă, transferul fără întreruperi la alimentarea bateriei și generatoarele de energie separate care pot funcționa pentru totdeauna joacă un rol important în menținerea infrastructurii IT și, prin urmare, a serviciilor dvs. software în funcțiune.

În cazul unui incendiu într-un centru de date, incendiul este de obicei detectat devreme și stins prin gaz, prin reducerea oxigenului, fără a afecta măcar majoritatea echipamentelor din aceeași sală a centrului de date. Aceasta înseamnă că majoritatea „dezastrelor” sunt recuperate fără a afecta disponibilitatea serviciilor de infrastructură.

Una dintre cele mai frecvent utilizate tactici în DR este crearea unui backup frecvent al datelor dvs. Acestea vă asigură că, dacă apare un dezastru, puteți apoi să vă restaurați backupul și să vă relansați funcțiile critice și alte servicii.

Pentru o relansare mai rapidă a serviciilor după un dezastru, replicarea serverelor de aplicații și a datelor poate fi utilă. Este ușor disponibil pentru relansare, în comparație cu backup-urile care ar trebui mai întâi restaurate, ceea ce necesită mai mult timp.

Pregătirea pentru dezastre critice

Deși este mult mai puțin probabil să se întâmple, nicio strategie de recuperare în caz de dezastru nu este completă dacă nu ia în considerare dezastrele mai mari. Pentru a atenua aceste riscuri și a permite continuitatea afacerii, luați în considerare un mediu alternativ de infrastructură IT. Multe organizații caută în cloud aceste soluții.

Unii aleg să facă backup pentru datele critice în altă locație sau în cloud. Alții replica serverele de aplicații și datele într-o altă locație, cu infrastructura de găzduire disponibilă, pentru a putea relansa rapid serviciile de aplicații sau pentru a avea un failover fără întreruperi a serviciului. Opțiunea de servicii cloud este adesea prietenoasă cu bugetul, mai degrabă decât cheltuielile pentru infrastructură.

În cazul în care trebuie să reduceți riscul de eșec al întregului mediu, soluția comună este să includeți un site de centru de date de failover în planul de configurare a infrastructurii IT. Recuperarea în caz de dezastru prin adăugarea unui centru de date alternativ (numit și configurare Twin DC) necesită, de asemenea, o abordare personalizată pentru a identifica configurația potrivită pentru aplicațiile și funcțiile dumneavoastră esențiale. Această opțiune include și necesitatea unui buget sporit.

Aceasta înseamnă găsirea unui echilibru între investiția într-o infrastructură de găzduire mai fiabilă, aplicații care se ocupă de eșecurile infrastructurii de bază și planificarea și pregătirea transferului la un mediu alternativ de infrastructură.

Principalele concluzii

Deoarece fiecare afacere este diferită, fiecare ar trebui să aibă propria abordare a recuperării în caz de dezastru și a planificării continuității afacerii. Provocarea pentru orice organizație este să echilibreze instrumentele și metodele disponibile. Scopul, însă, ar trebui să fie foarte clar pentru toată lumea: investiți în avans pentru a preveni costuri mai mari de recuperare în caz de dezastru.

Sursa: https://www.datacenterdynamics.com/en/opinions/is-disaster-recovery-a-good-business-investment/