fbpx
  • Home
  • IaaS, PaaS, SaaS: Un ghid al incepatorului pentru Cloud
zap May 5, 2020 0 Comments

Acest ghid oferă o explicație de bază a celor mai frecvente modele de cloud: IaaS (Infrastructure-as-a-Service), PaaS (Platform-as-a-Service) și SaaS (Software-as-a-Service) folosind exemple din cloud-ul Openvision sau Microsoft Azure.

On-premise

Atunci când o firma își tine infrastructura IT la sediu, acea companie este responsabilă de tot. Compania trebuie să creeze, să cumpere, să întrețină și să gestioneze infrastructura în sine – ceea ce necesită timp, expertiză și bani. Este responsabilitatea firmei să remedieze un server care nu reușește, să mențină copii de rezervă și să plătească costurile de energie ale infrastructurii (printre alte considerente). S-ar putea să aveți serverele companiei așezate într-o cameră la câțiva metri de birourile unde lucrează angajații.

Infrastructure-as-a-Service (IaaS)

Cu cloud (de exemplu, Openvision Cloud sau Microsoft Azure, aveți opțiunea de a se numi Infrastructura-ca-serviciu (IaaS). Aici lăsați Openvision să aibă grijă de infrastructura IT pentru afacerea dvs., economisind departamentul IT timp, efort și eventual bani (în funcție de o serie de factori).

Dispunem de prezenta in centre de date în diverse locații la nivel global. Aceste centre de date sunt pline cu mii de rafturi de servere și infrastructură IT. Cu IaaS, puteți muta datele companiei, aplicațiile și sistemele de operare etc. în cloud. O metodă obișnuită de a face acest lucru implică un proces simplu de „ridicare și schimbare” – în care vă migrati mașinile virtuale de la premise la cloud.

IaaS, PaaS, SaaS cloud model diagram using Microsoft Azure

Poza 1 – Diferite modele de cloud: IaaS, PaaS și SaaS.

După cum puteți vedea din poza de mai sus, IaaS înseamnă că Openvision va avea grijă de rețelele dvs., de stocare, de servere și de virtualizare. Când plătiți pentru asta, veți avea acces la Mașini virtuale în Cloud-ul Openvision sau Microsoft Azure. După ce am ales ce sisteme de operare (O/S) să folosești (puse la dispoziție ca șabloane pre-construite), vom fi responsabili de administrarea O/S-urilor tale, cum ar fi Windows sau Linux pe aceste mașini virtuale și de gestionarea tuturor aplicațiilor și datelor de afaceri.

REZUMAT IAAS

  • Cu IaaS plătiți pentru a utiliza infrastructura Openvision sau Microsoft și pentru ca noi să o administram.
  • Puteți migra datele și aplicațiile companiei dvs. către Cloudul Openvision sau Microsoft Azure și le puteți rula pe aceasta infrastructura moderna.

Platform-as-a-Service (PaaS)

PaaS este un model de servicii cloud care ar putea interesa companiile și / sau dezvoltatorii unde doresc să dezvolte, să găzduiască și să implementeze aplicații. În loc să creezi aplicații și servicii la sediul tau (onsite), PaaS vă permite să construiți aceste aplicații și servicii direct în cloud.

Aruncați o privire din nou la poza 1: veți vedea că PaaS include aceleași servicii de infrastructură care sunt incluse cu IaaS. Cu toate acestea, Openvision sau Microsoft gestionează și sistemele de operare cu PaaS.

Ce inseamna asta? Înseamnă că Openvision sau Microsoft pot oferi instrumentele de care o companie ar avea nevoie pentru a dezvolta, testa și implementa rapid aplicații – eliminând în același timp complexitățile din jurul infrastructurii și platformelor care sunt necesare pentru a face acest lucru. În esență, permite dezvoltatorilor să se concentreze asupra dezvoltării, testării și implementării aplicațiilor cu termene mai rapide.

REZUMAT PAAS

  • Compania dvs. va gestiona aplicațiile și datele, dar plătiți echipa Openvision sau Microsoft pentru a avea grijă de restul infrastructurii și platformei de bază.

Software as a Service (SaaS)

SaaS este locul în care o companie plătește pentru soluții software gata de utilizare, pe bază de abonament, fără a fi nevoie să vă faceți griji cu privire la IT-ul care îl oferă. Asta înseamnă că nu trebuie să gestionați și să întrețineți infrastructura, platformele sau software-ul de bază – puteți începe doar să utilizați software-ul.

SaaS poate lua tot felul de forme. Orice serviciu de software care rulează în cloud este SaaS.

Un exemplu în acest sens este Microsoft Dynamics 365 – un sistem CRM bazat pe cloud la care puteți accesa folosind orice browser, cum ar fi Chrome, Edge sau Safari. Software-ul Dynamics 365 este gestionat complet de Microsoft. Aceasta înseamnă că Microsoft are grijă de tot ceea ce este necesar pentru a rula software-ul (a se vedea din nou figura 1), cum ar fi servere, stocare, baze de date etc. În timp ce plătiți pentru un abonament, Microsoft vă va asigura că sunteți mereu actualizat la cele mai recente versiuni ale software și aveți grijă de orice altceva. Vă puteți concentra doar pe utilizarea aplicațiilor pentru afacerea dvs. de zi cu zi.

În mod tradițional, dacă ați cumpărat software-ul CRM pentru a fi folosit la sediul dvs, ați fi cumpărat o singură licență care nu ar fi actualizată automat și ar trebui să gestionați toate probleme IT pentru a sprijini software-ul (de exemplu, configurarea bazele de date și rularea acestora pe serverele premise etc.). De asemenea, ar fi trebuit să cumpărați versiuni mai noi ale software-ului pentru a fi la curent și pentru a avea acces la cele mai recente funcții. Folosind echivalentul cloud al acelui software, nu trebuie să vă faceți griji pentru nimic, ci este gestionat pentru dvs.

Multe programe software (dezvoltate de diverse companii) sunt acum disponibile pe abonamente, rulate direct de la Azure.

REZUMAT SAAS

  • SaaS este locul unde puteți plăti pentru software pe bază de abonament.
  • Nu trebuie să gestionați nici o problema IT legata de software, va fi îngrijit pentru dumneavoastră in pretul lui.

Ce model este potrivit pentru diferite situații?

SaaS este un model excelent (acolo unde este posibil) datorită accesibilității, fiabilității și flexibilității; furnizorul de cloud gestionează de asemenea totul, permițându-vă să vă concentrați pe adăugarea unei valori semnificative pentru afaceri – mai degrabă decât să vă faceți griji pentru lucruri cum ar fi update-ul software-ului și a O/S-urilor. Cu SaaS, software-ul este de obicei accesibil (incluzând toate costurile actualizărilor regulate, întreținerea și asistența clienților), rapid de implementat și nu necesită nicio infrastructură. De obicei, veți beneficia, de asemenea, de niveluri foarte ridicate de funcționare, securitate și funcții de rezervă / recuperare.

În ceea ce privește PaaS, în loc să construiți aplicații și servicii pe serverele dvs. de la sediu (onsite), PaaS vă permite să construiți aceste aplicații și servicii direct în cloud. Flexibilitatea serviciilor PaaS înseamnă că puteți alege funcțiile pe care le doriți și cele pe care nu le aveți. Toate cerințele infrastructurii și platformei dvs. sunt îngrijite, permițându-vă să vă concentrați asupra aplicațiilor și datelor.

Există cazuri în care IaaS este cea mai bună opțiune, deși avem tendința de a privi către SaaS acolo unde este posibil. De exemplu, ar fi indicat să optați pentru IaaS dacă folosiți software vechi care nu este disponibil online (ca SaaS) datorită vârstei sale. În acest caz, migrarea serverului către cloud ar fi probabil soluția optimă. Dacă IaaS este un lucru pe care îl luați în considerare, aflați cum puteți face economii de 80% utilizând VPS-urile Openvision sau cele Azure.

Luati in considerare cloud-ul?

Aveți în vedere să mutați elemente ale IT-ului dvs. în cloud? Dacă da, luați legătura cu noi pentru o discuție cu unul dintre experții noștri bine pregatiti. Ne vom asigura că implementați cele mai bune practici și că veți adopta o abordare optimă a tranziției dvs. în cloud, reducând în același timp riscurile.