fbpx
  • Home
  • Pandemia va accelera adoptarea Bitcoin, spune economistul DBS Bank
zap September 16, 2020 0 Comments

„O accelerare a adoptării, condusă de pandemie”.

Acesta este modul în care DBS Bank din Singapore descrie starea actuală a activelor digitale în raportul său trimestrial privind criptomonedele, publicat în august.

Este interesant să auziți o astfel de observație de la o bancă multinațională respectată și de către economistul său principal, Taimur Baig. Cu toate acestea, în ultimul timp au existat murmurări cu privire la anumite instituții financiare mari – în special în locuri precum Singapore, Elveția și Germania – care au lansat un nou val de cerere de criptare, filtrând de la bănci private mai mici și clienți bogați.

În ceea ce privește criptomonedele precum bitcoin (BTC), Baig a identificat două faze distincte ale cererii: pre-pandemie și post-pandemie.

„Cererea pre-pandemică a fost în mare parte speculativă. Oamenii au văzut că Bitcoin a avut o rulare spectaculoasă și au vrut să facă parte din acel joc, așa că ce este în neregulă cu punerea în administrare a 1% din active [în BTC] “, a spus Baig într-un interviu. „Dar cred că post-pandemia este dincolo de speculativ. Este vorba mai mult despre „Acest lucru are o circulație fixă, nu va fi degradat.” Oamenii sunt îngrijorați de ieșirea dolarului și se întreabă dacă ar trebui să dețină cripto în plus față de aur ca monedă de refugiu sigur ”.

DBS nu este singura bancă care a observat această tendință. Banca de active digitale Sygnum, cu sediul în Singapore, care deține o licență bancară de la Autoritatea Elvețiană de Supraveghere a Pieței Financiare, a fost aceeași.

„De la izbucnirea COVID-19 a crescut interesul de la birourile de familie și persoanele private care consideră activele digitale ca o alternativă și o modalitate de a proteja împotriva unui risc de inflație îngrijorător”, a declarat Martin Burgherr, co-șef de clienți la Sygnum Bank . „Acum, când băncile se trezesc din blocare, am avut o creștere semnificativă în băncile naționale și internaționale, cerându-ne să ajutăm într-o configurare B2B, pentru a le permite clienților să investească în active digitale.”

Aur digital

Baig – care a ocupat anterior funcții de economiști superiori la Autoritatea Monetară din Singapore, Deutsche Bank și Fondul Monetar Internațional – îi place să micșoreze și să ia o imagine macro asupra monedelor digitale și a potențialului joc al monedelor digitale ale băncii centrale (CBDC).

A existat o creștere constantă a aurului, în timp ce randamentele cu venituri fixe se îndreaptă spre zero, a spus Baig, iar astfel de condiții au făcut ca „bitcoinul să revină destul de convingător”.

Este tentant să privim bitcoinul prin prisma schimbului valutar (FX), ca o altă monedă cu un curs de schimb față de dolarul SUA. Dar acest lucru este greșit, a spus Baig, deoarece o monedă suverană obișnuită a acceptat mijloace economice de evaluare care determină productivitatea și creșterea pe termen lung.

„Nu poți prețui astfel de criptomonede”, a spus Baig. „Deși pot avea această credibilitate cu o circulație bazată pe sistem, totuși nu sunt atașați de averea unei țări. Deci, desigur, nu vor merge în sus și în jos în modul în care economia SUA urcă și coboară. Din această perspectivă, este mai asemănător cu aurul decât un FX în opinia mea. “

Legarea dolarului

Pentru țările care se confruntă cu o criză valutară sau un episod de hiperinflație, legarea la dolarul SUA poate aduce o oarecare credibilitate pe termen scurt, dar nu funcționează bine pentru o mulțime de valute, a remarcat Baig, adăugând:

„Dacă te uiți la Venezuela sau chiar la Liban, care se află în mijlocul unei crize financiare masive, ai putea, la un moment dat, să concepi că, în loc să-ți conectezi moneda la dolarul SUA, o conectezi la o criptomonedă?”
Cu condiția ca tranzacțiile să poată fi vizualizate pe blockchain, există posibilități, a spus Baig. „Atâta timp cât este legat de o monedă cu circulație limitată, văd unele asemănări între acel tip de ancorare versus ancorare față de dolarul SUA”, a spus el.

Digitalizarea redback

Subiectul CBDC este, de asemenea, extrem de politizat, în special între SUA și China.

Există două dimensiuni la care să ne gândim când vine vorba de China și de eforturile sale CBDC de a „digitaliza cartonașul roșu”, a spus Baig. În primul rând, un renminbi digital (e-RMB) este un mod prin care banca centrală a Chinei, Banca Populară a Chinei (PBoC), poate exercita un anumit control asupra extinsului ecosistem fintech al țării.

„Se întâmplă atât de multe lucruri la nivelul Alipay, Tencent”, a spus Baig. „Depozitele sunt făcute de acele fintech-uri, extind creditele, deci nu contează cu adevărat ce face PBoC în ceea ce privește ratele dobânzii. Este ca un întreg univers paralel”.

Cealaltă dimensiune se referă la potențialul ca un e-RMB să devină o modalitate prin care anumite țări să ocolească mecanismul de decontare a dolarului SUA, ceea ce le face „într-un fel să răspundă în fața districtului de sud [Curtea] din New York” sau a Securities and Exchange Commission, ”, A spus Baig.

“Dolarul SUA a fost folosit în mod repetat ca armă împotriva Iranului împotriva altor țări și, de asemenea, împotriva Chinei”, a spus el. „Cred că acum cu tensiunile SUA-China atât de ridicate, cazul e-RMB devine și mai convingător.”

Sursa: https://www.coindesk.com/dbs-bitcoin-crypto-pandemic