fbpx
 • Home
 • Pericolele ascunse ale Wi-Fi-ului public

Wi-Fi-ul public, care a devenit de mult norma, reprezintă amenințări nu numai pentru utilizatorii individuali, ci și pentru întreprinderi. Odată cu creșterea muncii la distanță, oamenii pot lucra acum practic de oriunde: o cafenea aproape de casă, un hotel dintr-un alt oraș sau chiar în timp ce așteaptă un avion la aeroport. În continuare, să explorăm riscurile conectării la Wi-Fi public, atât pentru dvs. personal, cât și pentru companii.

Potrivit Forbes Advisor, majoritatea oamenilor (56%) se conectează la rețele Wi-Fi publice care nu necesită o parolă. Această comoditate are un preț și mulți nu știu că atacatorii pot fura detalii despre carduri, parole și alte informații sensibile.

 • Atacuri Man-in-the-Middle (MITM): Aceasta este una dintre cele mai frecvente amenințări la adresa Wi-Fi publică. Într-un atac MITM, hackerul interceptează în secret și, eventual, modifică comunicarea dintre două părți. Utilizatorul crede că, comunică direct cu un site web, un server de e-mail sau un alt utilizator, dar hackerul transmite informațiile, captând date sensibile în acest proces.
 • Interceptări: Rețelele Wi-Fi publice, în special cele fără criptare (cum ar fi WPA2), permit hackerilor să “asculte” datele transmise prin rețea. Instrumente precum analizoarele de pachete pot capta traficul necriptat, facilitând hackerilor extragerea informațiilor sensibile.
 • Hotspot-uri necinstite: Un hacker creează o rețea Wi-Fi falsă, adesea cu un nume similar cu o rețea legitimă (de exemplu, “CoffeeShopFreeWiFi” în loc de “CoffeeShop_WiFi”). Utilizatorii nebănuitori se conectează la acest hotspot necinstit, iar hackerul poate monitoriza tot traficul, capturând orice date sensibile transmise.
 • Honeypot Networks: Similar cu hotspot-urile necinstite, acestea sunt rețele rău intenționate create pentru a atrage utilizatorii. Odată conectat, hackerul poate implementa programe malware sau poate încerca să exploateze vulnerabilitățile de pe dispozitivul utilizatorului.
 • Spoofing: Într-un atac spoofing, hackerul se dă drept un alt dispozitiv din rețea, redirecționând traficul prin dispozitivul său. Acest lucru le permite să capteze și să manipuleze date.
 • Deturnarea sesiunii: Aici, atacatorul deturnează o sesiune între client și server (de exemplu, o sesiune de conectare pe un site web). Acest lucru le poate permite să obțină acces neautorizat la conturi sau servicii.
 • Distribuția malware-ului: Wi-Fi-ul public poate fi folosit ca mediu pentru a distribui programe malware. De exemplu, malware-ul poate fi injectat în actualizări sau descărcări de software. Odată ce dispozitivul utilizatorului este infectat, malware-ul poate fura informații, poate monitoriza activitatea utilizatorului sau poate înscrie dispozitivul într-un botnet.
 • Phishing pagină de conectare: Unele rețele Wi-Fi publice redirecționează utilizatorii către o pagină de conectare sau de acceptare a termenilor înainte de a acorda acces. Hackerii pot reproduce aceste pagini pentru a captura acreditările de conectare sau alte informații personale.

Măsuri de protecție:

Pentru a vă proteja împotriva acestor amenințări atunci când utilizați rețele Wi-Fi publice:

Pentru proprietarii de hotspoturi – utilizați filtrarea web pentru hotspoturile Wi-Fi. Nu numai că vă veți proteja oaspeții de malware și resurse dăunătoare, dar veți crește și loialitatea clienților. Informându-i că această cafenea sau bibliotecă oferă o zonă de internet securizată, părinții pot înmâna dispozitive copiilor lor fără să-și facă griji cu privire la expunerea la conținut necorespunzător. Utilizarea unui serviciu de filtrare DNS vă va permite, de asemenea, să colectați statistici anonime valoroase despre preferințele utilizatorilor dvs., care pot fi utilizate în campaniile de marketing.

Pentru utilizatorii de rețele Wi-Fi publice:

 • Implementați servicii de filtrare DNS, cum ar fi SafeDNS. Instalați un client de roaming pe dispozitive și alegeți categoriile de securitate cibernetică pentru a bloca site-urile web rău intenționate.
 • Evitați accesarea site-urilor sau serviciilor sensibile, cum ar fi platformele bancare.
 • Dezactivați setările de partajare pe dispozitiv.
 • Uitați întotdeauna de rețea după deconectare pentru a evita reconectările automate.
 • Utilizați site-uri web HTTPS și asigurați-vă că SSL / TLS este utilizat atunci când transmiteți date sensibile.

Pe scurt, în timp ce Wi-Fi-ul public oferă confort, este esențial să fiți conștienți de vulnerabilitățile sale și să luați măsurile de precauție necesare pentru a asigura securitatea datelor.